Стефан Данаилов обичаше празниците, обичаше срещата с приятели, срещите изпълнени

...
 Стефан Данаилов обичаше празниците, обичаше срещата с приятели, срещите изпълнени
Коментари Харесай

България отбелязва 80 години любов към най-великия – Стефан Данаилов

 „ Стефан Данаилов обичаше празниците, обичаше срещата с другари, срещите изпълнени с обич. Той излъчваше и даряваше топлота и в този момент ние, неговите фенове, възпитаници и близки желаеме да я съхраним и споделим още веднъж ”, описаха основателите на честванията във връзка 80-годишнината на великия актьор, въодушевил и основал пловдивския сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът ”.  На 9. декември годишнината от рождението на Мастера ще бъде маркирана с огромна стратегия от събития.
Прочетете още
Спектакълът „ Години обич “ в „ Народен спектакъл „ Иван Вазов “ и фотоизложбата „ Стефан Данаилов: персонален списък. Непоказвани фотографии от персоналния му албум “ във връзка отбелязването на 80-годишнината от рождението на емблематичния актьор са събития, които ще се проведат под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Филмът „ Ламбо от София “ се осъществя с финансовата поддръжка на Столична стратегия „ Култура “, направление „ Кино “. Сценарист и продуцент е Георги Тошев, режисьор – Ема Константинова, съветник – Росица Обрешкова, оператор – Борис Пинтев.

„ Народен спектакъл „ Иван Вазов “ е сътрудник във всички начинания, свързани с годишнината. БНР обезпечи достъп и даде прелестни архиви от „ Златния фонд “ с гласа на най-обичания български актьор. Събитията по огромната стратегия „ Стефан Данаилов на 80: години обич “ се реализират още със съдействието на Българска национална филмотека, ЦСКА, издателство Книгомания, семейство Бокови ”, споделят уредниците.

По време на представянето на програмата за честванията Илияна Йотова описа няколко персонални загатна за Стефан Данаилов, свързани с работата в Народното събрание: „ То ще бъде доста сполучливо, тъй като всички в тази зала сме се събрали от поклонението, от една доста огромна човешка възхита и обич към Стефан Данаилов. Той е от тези, както споделяше Валери Петров, хвърчащи хора, които идват от космоса, а са родени на земята. Няма по какъв начин да забравим изключителната пристрастеност, която притежаваше този човек. Тя превзема. Тя те кара да искаш да бъдеш част от този екип. Тя те кара да искаш, да считаш за особена привилегия, че този човек те е докоснал с наличието си по някакъв метод. Радвам се, че в тази зала виждам хора, които не са не запомнили кой е Стефан Данаилов, кой е Ламбо за всички нас. Ние се усещаме избраници на Ламбо. “

Милен Митев, общоприет шеф на БНР, изясни мотивацията да се включи от името на БНР в националната стратегия във връзка 80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов освен поради „ Златен фонд “ с гласовете на незабравимите, а и поради идеята „ Памет ”. 

„ Решението да се включим в тази самодейност беше взето извънредно елементарно и незабавно. Смятам, че мястото на радиото е в една такава самодейност. Едва ли може да се каже нещо за Стефан Данаилов, което да бъде задоволително, тъй като той е от тези персони, за които англичаните са измислили приказката larger than life, по-голям от живота. Това е персона, която продължава да допира сърцата на хората и през днешния ден, един гений, който е спечелил нашето почитание вечно. Прекрасно е, че посланието на тази 80-годишнина е любовта. Не единствено тъй като доста хора обичаха артиста и индивида Стефан Данаилов, а и тъй като самият той живя със сърце, изпълнено с обич, почтен, открит, ухилен, постоянно подготвен да протегне ръка. Това е и повода толкоз доста хора да го помнят и обичат. Има доста, което можем да научим от него, има доста, което сме длъжни да запомним. Затова съм благополучен, че БНР може да бъде сътрудник в отбелязването на 80-годишнината от неговото рождение. Нашата задача, дълг и отговорност е да пазим жива паметта на България посредством гласовете и дъха на тези ярки персони като Стефан Данаилов; да си спомним за техните полезности, за техните послания и за тяхната любов. “

Милен Митев напомни и забавен, само че малко прочут факт, че Стефан Данаилов е бил водещ по стратегия „ Христо Ботев “ на предаването „ Звезди измежду бял ден “ от 1981 до 1989 година

Самата стратегия „ Стефан Данаилов на 80: години обич “ продължава самодейността „ Ламбо сафари “, в която хора от цялата страна идваха и обикаляха през лятото града по направления, свързани с живота на емблематичния артист.

Като кулминационна точка на честването годишнината от рождението на Стефан Данаилов в огромната зала на Народен спектакъл „ Иван Взов “ ще се състои спектакълът „ Стефан Данаилов на 80: години обич “. Студенти и другари на Мастера ще показват музикални осъществявания, ще бъдат излъчени особено готови фрагменти и изявленията от кино лентата на Георги Тошев, фрагменти от записи с гласа на именития артист, предоставени от „ Златен фонд “ на БНР. Същата вечер ще бъде връчена от вицепрезидента Илияна Йотова следващата „ Стипендия на Ламбо “ със спомоществователството на фестивала „ Сцена на кръстопът “, чийто основател е самият Стефан Данаилов.

Билети за спектакъла на 9. декември „ Години обич “ ще се продават от 24. ноември на касата на Народния спектакъл. Цената е алегорична, а концепцията е набраните от представлението средства да бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се грижише и самият Стефан Данаилов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР